002 - Vauhti kiihtyy AI-markkinoinnissa

ota LinkedIn-promptit testiin...

Moi!

Vedin juuri päivän mittaisen AI Copywriting -koulutuksen, ensimmäisen edistyneille tarkoitetun koulutuksen tänä vuonna koska… no, on pitänyt edistyä tässä itsekin. 🙂 

Sillä ala jatkaa hengästyttävää pikajuoksun ja maratonin yhdistelmäänsä, ja jopa etukenoisimmilla markkinoijilla on tekemistä pysyä mukana.

Mitäkö tällä hetkellä sitten tapahtuu?

No, mm. tätä:

  • GPT-5 on tulossa, se ymmärtää paremmin keskusteluita, kirjoittaa paremmin pitkiä tekstejä (yes!) tunnistaa ääntä ja videota… joskus 2024 aikana. Ehkä keväällä, ehkä kesällä. 10x parempi kuin GPT-4, sanovat.

  • Grok eli Elon Muskin uusin alusta asti koulutettu AI-malli on julkistettu vapaaseen levitykseen. Saattaa kytkeytyä hakukoneeseen ja löytyä Tesloista ennen pitkää. Erityisen pitelemätön LLM siis kyseessä.

  • Googlen Gemini AI on tulossa seuraavaan iPhone-päivitykseen. Kuulostaa hullulta, mutta ehkä Applella on muutakin mietittävää nyt.

  • Devin AI on uusi malli, joka käyttäytyy kuin ohjelmoija; osaa korjata bugeja, ohjelmoida itsenäisesti, ja paljon muuta.

Ja jälleen ohjelmoijien asema uhkaa muuttua… kenties pysyvästi…

Niin, ei päivää etteikö jotain uutta tapahtuisi, mutta mitä se oikeasti merkitsee… 

Mitä tämä kaikki tarkoittaa markkinoijalle?

Se tarkoittaa lähinnä sitä, että nyt jos koskaan kannattaaa pysyä aallonharjalla.

Sillä näiden meneillään olevien muutosvuosien jälkeen markkinointikenttä tulee näyttämään aika erilaiselta.

Ja kyllä, ihmisen psykologia ei tule muuttumaan perusteiltaan, joten kaikki mitä sinä ja minä tiedämme ihmisiin vaikuttamisesta, syväpsykologiasta, triggereistä, asiakassuhteen rakentamisesta ymsyms… EI tule muuttumaan.

Mutta se miten ihmisiä lähestytään, minkälaisia uusia muotoja markkinointi ottaa, ja etenkin millä tahdilla, keinoilla ja kokoonpanoilla markkinointia tehdään… se tulee muuttumaan melkoisen villiä tahtia.

Mutta nyt, se vähintään miljoonan taalerin kysymys…

Kuinka saat parempia tuloksia AI:sta?

Konkreettisesti, esim. näin:

  • Määrittele valmiiksi ihanneasiakkaasi (avatara) mahdollisimman tarkkaan, vähintään 2-3 lauseella

  • Määrittele ratkaisusi asiakkaasi ongelmaan ideatasolla (annat tällä arvokasta taustatietoa AI:lle)

  • Määrittele “äänensävysi” jolla haluat AI:n kirjoittavan puolestasi (sitähän lopulta haluat)

  • Tee mahdollisimman rikas tuote- tai palvelukuvaus (tiivis parin lauseen tai pidempi 3-4 kappaleen pituinen)

  • Valmistele tarjouksesi ko. tuotteesta kampanjaa varten

Ja kun sinulla on nämä tekijät valmiina “pankissa”

  • Anna AI:lle kattava roolitus, kerro tarkalleen miten haluat kirjoituksen sujuvan, minkälaisia sanavalintoja, tyylivalintoja, mitä et halua koskaan sanottavan jne.

  • Anna runsaaasti kontekstia kirjoitustehtävän ympäriltä — anna taustoittavaa tekstiä liitetiedoston kautta tai linkin takaa (näin vähennät geneerisen )

  • Anna AI:lle selkeä tehtävä; minkälaisen ja minkä pituisen tekstin sen kuuluisi tuottaa, millä tavalla, millä sävyllä, mihin kanavaan julkaistavaksi

  • Käytä valmiiksi testattuja copy-malleja (esim. PAS, AIDA, PASTOR yms.) niin uusi teksti mukailee vanhaa - hyvällä tavalla.

Kuulostaako siltä, että tässä on paljon hommia?

Niin siinä onkin! Mutta vain aluksi. Tee tämä pohjatyö kerran niin sen jälkeen laadukkaan tekstin generointi eri tarkoituksiin nopeutuu huomattavasti.

Viikon promptit!

Otetaanpa lopuksi yksi konkreettinen prompti aivan tiettyyn tarkoitukseen.

LinkedIn on kasvava kanava myös markkinoijille, otetaan pari sinne tähtäävää promptia käsittelyyn. Vaihda kohtien X/Y tilalle omat tietosi.

  1. Asiantuntijan opas -postaus

Olet yritys, joka myy tuotetta/palvelua X. Asiakas-avatarasi on Y. Kirjoita LinkedIn-postaus, jossa jaat asiantuntijan oppaan [tuotteeseesi liittyvästä aiheesta]. Tee siitä informatiivinen, yksityiskohtainen ja täsmällinen ja sisällytä siihen useita askelia, joihin lukija voi ryhtyä. Aloita viesti yllättävällä, kiehtovalla faktalla, joka houkuttelee lukijoita.
  1. Ajatusjohtajan / edelläkävijän sisältöpostaus

Olet yritys, joka myy tuotetta/palvelua X. Avatarasi on Y. Kirjoita LinkedIn-postaus, jossa kerrot ajatuksistasi, ideoistasi ja näkemyksistänne [tuotteeseesi liittyvästä aiheesta]. Näkökulmasi on ainutlaatuinen, mielenkiintoinen ja osoittaa vuosien kokemusta. Aloita viesti yllättävällä, kiehtovalla faktalla, joka koukuttaa lukijat.
  1. Case study -postaus

Olet yritys, joka myy tuotetta/palvelua X:ää. Avatarasi on Y. Kirjoita LinkedIn-julkaisu, jossa kerrot yhden asiakkaasi menestystarinoista ja jossa kerrot yksityiskohtia, kuten [lisää yksityiskohtia asiakkaasi menestystarinasta]. Aloita viesti yllättävällä, kiehtovalla faktalla, joka koukuttaa lukijat.

Saatat yllättyä, miten hyvää jälkeä jo pelkästään tällaiset linkkaripromptit voivat saada aikaan.

Etenkin silloin kun syötät niiden mukana edes jotain siitä taustoituksesta, josta luit edellä - tarkempi roolitus, tuotekuvaus, asiakaskuvaus, yms.

Mitä näkyy markkinoijan AI-horisontissa?

Yksinkertaisesti, paljon lisää markkinoijan työtä helpottavia työkaluja, prosesseja, työnkulkuja yms.

Mutta nekin toimivat lähinnä vain heille, joilla on syvemmät tekijät hallussa jotka saavat koko AI-markkinoijan työkalupakin hyrräämään, hyppimään pöydällä ja sylkemään puupennejä. Niin sanotusti. 😉 

Pysy kuulolla!

Juho Tunkelo

PS. Haluatko vinkin AI-työkaluun, joka ehdottaa mitä kannattaisi kirjoittaa seuraavaksi, ja antaa myös siitä ehdotuksia suoraan dokumenttiisi? Kannattaa ottaa Type.ai testiin. Siinä on myös mahdollista valita GPT:n sijaan paljon puhuttu Claude.ai moottoriksi…

Lasit silmille ja kajuutan ovi kiinni… kohta lähdetään!