023 - DeepSeek ryntää AI- posliinikauppaan

"Bull in a China Shop"... eikö niin?

Moi!

Jos olet yhtään seurannut tekoälyyn liittyviä uutisia alkuvuonna, et ole voinut välttyä DeepSeekiltä. Tuo Kiinan odotettu vastaus länsimaiseen AI-hegemoniaan on ravistellut monia häkkejä, sanotaanko näin.

Sillä mitäpä jos onkin mahdollista rakentaa AI-kyvykkyyksiä ilman miljardien ja taas miljardien investointeja, jotka alkoivat kuulostaa jo megalomaanisilta?

Onko oikeasti perusteltua sijoittaa 500 miljardia tai jopa vielä isompia summia AI-infrastruktuuriin? Tämä on iso kysymys, jolle ei oikeasti ole vastausta paitsi että isoilla pelureilla on ollut pakkomielle pysyä muiden edellä.

Tässä kohtaa DeepSeekin tuleminen on tavallaan hyvinkin tervetullut. Ilmeisen nokkelalla tavalla rakennettu LLM tekee paljon pienemmillä resursseilla jälkeä, joka kaiken lisäksi annettiin open sourcena kaikkien käytettäväksi ja hyödynnettäväksi.

Missä DeepSeek on parhaimmillaan tänä päivänä?

Jos unohdetaan ohjelmointi ja matemaattiset hetkeksi, muutamia “meikäläisiä” kiinnostavia asioita erottuu:

  • Mallintaminen: DeepSeek suoriutuu todella hyvin datan pohjalta mallintamisessa - itse aion käyttää tätä mm. antamaan ohjeita asiakasdatan perusteella uusiksi kampanjoiksi yms.

  • Aihealueen sisäinen analyysi: DeepSeek soveltuu TODELLA hyvin markkinatutkimukseen, kaikkinaiseen markkinoijan taustatutkimukseen - alustavat testit itselläni ja kollegoilla näyttää melko ylivertaista selkeyttä tuloksissa

  • Monikielisyys: DeepSeek tuntuu suoriutuvan hämmästyttävän notkeasti eri kielisistä tehtävistä, ei toki täydellisesti mutta luonnollisen kielen ominaisuudet ovat selkeästi korkealla tasolla. Ei ehkä varsinaisesti kääntäjänä, mutta alusta asti ko. kielellä luoden.

  • HUOM! Open source R1:n lisäksi on myös uusi Janus Pro 7B -malli, jonka pitäisi pystyä vielä entistäkin parempaan suoritukseen

Supervinkki: käytä DeepSeekiä Perplexityn kautta!

Nyt sitten ihan paras tapa käyttää DeepSeekiä juuri nyt, omasta kokemuksestani - paitsi ehkä jos haluat ja osaat asentaa omalle palvelimelle ja säätää niin täydellisesti.

Perplexitystä olen ennenkin puhunut, ja nyt on käynyt niin upeasti, että siihen on tuotu DeepSeekin R1 myös valinnaiseksi malliksi, jota voit käyttää ainakin tiettyyn rajaan asti.

Näin se onnistuu:

DeepSeek R1-mallin voi valita Perplexityssä käyttöön suoraan

Ja mikä parasta, uutuutena on tuotu myös mahdollisuus käyttää kiinalaisen palvelimen sijaan amerikkalaista - tiettävästi pian myös Euroopassa olevaa:

Valitse vain R1 käyttöön Perplexityn kautta niin ei tarvitse stressata “Kiina-ilmiöstä”

Ja erityisesti suosittelisin käyttämään Perplexityn desktop-versiota, jolloin käyttömukavuus ja nopeus paranee entisestään!

Helmikuun alun nopeat AI-työkaluvinkit!

Otetaan nyt DeepSeekin lisäksi vähän muutakin esille tänään, muutama nopea suositus työkalupuolelta:

  • Lovable.dev on suorastaan uskomattoman kätevä tapa koodata työkaluja, demoja, infograafeja, lähes mitä tahansa ainakin tietyissä rajoissa - vain promptaamalla tekoälyä!

  • Mistral.ai on mainittu joskus ennenkin, mutta tämä ranskalaisten tuotos on erityisesti eurooppalaisten kasvavassa suosiossa, järkyttävän nopea ja kasvavassa määrin tekee yhteistyötä muiden työkalujen kanssa

  • Gumloop.com on erityisesti internet-liiketoimintaa tekevien tai siihen liittyen konsultoivien suosiossa, sen avulla voit automatisoida huikean helposti monia eri funktioita keskenään AI:n avulla

Siinä tämänkertaiset - ei kun DeepSeek lämpimäksi ja testailemaan! Promptiesimerkkejä luvassa vähän myöhemmin… 😉 

Terveisin,
Juho Tunkelo

PS. Katsopa tuota tähän kirjoitukseen liittämääni kuvaa. Sen on generoinut Grok, mutta DeepSeekin antaman pitkällisen itsestään antaman kertomuksen mukaan. Siinä siis tämänhetkinen DeepSeekin omakuva! 🙂 

PPS. Jos haluat illan ratoksi kuunnella pitkäaikaisen mastermind-kaverini Lasse Rouhiaisen (kirjoittanut 3 kirjaa tekoälystä) uunituoretta haastattelua Ivan Puopolon tentissä, löydät sen täältä.