- CopyRobotti uutiskirje
- Posts
- 004 - Kirjallisen tuotannon promptit
004 - Kirjallisen tuotannon promptit
Kun haluat kirjoittaa kirjan, kirjasen, oppaan... mitä tahansa - nopeasti!
Hei!
En tiedä miten löysit tiesi tälle listalle, mutta hienoa että olet täällä!
Näissä uutiskirjeissä käsitellään eri kulmilta ajankohtaisia asioita AI-teknologian käytöstä markkinoinnin ja markkinointiviestinnän eri osa-alueisiin, joka tiistai voit odottaa uutta kirjettä.
Tällä kertaa käsittelyyn pääsee “kirjailijan promptit”.
Ja ennen kuin älähdät, että mitäs tällä on markkinoinnin kanssa tekemistä… no, tiedätkö parempaa markkinointikeinoa kuin kirjoittaa aihepiiristäsi kirja!
Tulet olemaan “se tyyppi joka kirjoitti kirjan aiheesta X”. Monista aiheista ei löydy yhtään kirjaa, tai sitten pari joita ei kukaan jaksa lukea.
Tai yhtä hyvin voit kirjoittaa ladattavan oppaan liidinhankintaan. Kyllä, niissäkin on hyviä ja huonoja… mutta se työ kannattaa.
Tai kirjoittaa artikkeleita sarjatuotantona pönkittämään sekä asiantuntija-asemaasi että näkyvyyttä hakukoneissa.
Toki tähän tarkoitukseen on myös edistyksellisiä työkaluja kuten MovabeType.ai mutta hintalappukin on sen mukainen vielä tällä hetkellä.
On myös tarinankerrontaan erikoistuvia työkaluja kuten Sudowrite.ai, joka auttaa ehkä nimenomaan kaunokirjallisessa ilmaisussa, tai Type.ai joka on lupaava ja joustava, ehkä liiankin…
Toisin sanoen, tässä vaiheessa paras käyttää tekoälyä lähinnä tukemaan omaa tuotantoa, jäsentämään tekemistä ja auttamaan ideoinnissa jne.
5 promptia auttamaan alkuun kirjallista tuotantoasi
Vinkkejä tietokirjan kirjoittamiseen: Haetaan ensin peruspromptilla vähän perusasioita, mistä voisit lähteä liikkeelle juuri oman ideasi kanssa:
Etsin vinkkejä siitä, miten kirjoittaa kiinnostava ja kiehtova tietokirja [aiheesta], joka vetoaa [kohderyhmääni].
[aihe]: Määrittele kirjan aihe.
[kohderyhmä]: Määrittele kirjan kohderyhmä, esimerkiksi tietty ikäryhmä tai ammatti, tai kiinnostuksen kohde.
Vinkkejä artikkelin kirjoittamiseen aihepiiristäsi:
Tarvitsen neuvoja siihen, miten laatia mukaansatempaava artikkeli [aiheesta], joka kiinnittäisi [kohderyhmän] huomion ja korostaisi asiantuntijuuttani.
[aihe]: Määrittele artikkelin aihe.
[kohdeyleisö]: Määritä, kenelle artikkeli on tarkoitettu, esimerkiksi tietylle ikäryhmälle, ammatille tai paikkakunnalle.
Haetaan lukijoita aktivoivia kulmia blogiin tms:
Voitko antaa ideoita siihen miten kirjoittaisin vakuuttavan ja asiapitoisen blogikirjoituksen [aiheesta X], joka motivoisi lukijoita ryhtymään toimeen ko. aiheessa.
[aihe]: Määrittele blogikirjoituksen aihe, kuten ajankohtainen tapahtuma, yhteiskunnallinen kysymys tai uusi trendi.
Haetaan jo vähän rakennetta kirjoitukseesi seuraavaksi:
Tarvitsen ohjeita siihen, miten jäsennän [aihetta] käsittelevän asiapitoisen esseen niin, että sitä on lukijan helppo lukea ja ymmärtää.
[aihe]: Määrittele esseen aihe.
Tiivistetään tietomassaa artikkelimuotoon:
Tarvitsen toimivia strategioita siihen, miten tiivistää ja yksinkertaistaa monimutkainen tutkimus [aihetta X] käsitteleväksi artikkeliksi ja saattaa se suuren yleisön nähtäville ja ymmärrettäväksi.
[aihe]: Määrittele aihe, josta aiot kirjoittaa.
Erittäin simppeleitä prompteja kaikki, mutta yhtä kaikki suureksi avuksi alkuun pääsemisessä, mikä tuntuu olevan useimmilla se isoin este. 🙂
Saatat toki saada vähän eri vastauksia myös riippuen siitä käytätkö esim. GPT4 / Gemini / Claude tai muita, joskus kannattaa kokeilla aluksi kaikilla ja jatkaa sillä työkalulla, jonka anti vaikuttaa lupaavimmalta.
Muista harjoitella ja tehdä paljon kokeiluja - lisää pian!
Juho Tunkelo
PS. Jos aiemmat uutiskirjeet jäi näkemättä mutta haluat ahmaista nekin, löydät niihin linkit uutiskirjeen etusivulta. Ja kyllä, myös CopyRobotti.fi on hallinnoimani osoite, ja jos arvelet että sinne on tulossa muutakin kuin uutiskirje, olet ihan oikeassa… siitä lisää pian! 😉