014 - Tekoälyn tulevaisuus markkinoijille

Moi!

Kuuntelin juuri Elon Muskin pari tuntia kestävää uutta haastattelua ajellessani ristiin rastiin kesäistä suomenmaata.

Enkä voinut olla höristämättä korviani kun keskustelu siirtyi aiheeseen XAi ja Grok eli Muskin oma AI-startup, joka ottaa kovaa vauhtia kiinni kilpailijoitaan.

Kuten ehkä tiedät, Musk oli OpenAI:n perustajia, alkusijoittajia ja keksi mm. sen nimen. Tarkoituksena oli varmistaa, että Google ei ota monopolia AI:n kehityksessä. Tarina on pitkä ja siitä on myös monia mielipiteitä joten mennään mieluummin konkretiaan.

Tällä hetkellä Grok on ns. normaalin pulliaisen käytettävissä X-alustan kautta, jos olet siellä maksullinen käyttäjä (8 taalaa kuussa).

Itse olen käyttänyt sitä lähinnä vertailevaan tutkimukseen sekä löytämään vastauksia X-alustalta, mutta tämä saattaa hyvinkin muuttua jatkossa.

Tulevaisuutta ajatellen Grok on todennäköisesti hyvin varteenotettava kilpailija, sillä siihen tehtävät panostukset ovat massiivisia ja Musk ei tuttuun tapaan tyydy ihan mihin tahansa lopputulokseen. Loppuvuodesta 2024 tulossa oleva v2.0 ennustetaan olevan tehokkain tekoäly maailmassa.

Nykyinen 1.5 on sekin melkoisen tehokas, uutta toiminnallisuutta tulee koko ajan, esimerkiksi erilaisia integrointeja itse X:ään:

X.com:issa voit nykyään korostaa tekstinpätkää virrassa ja kysyä lennosta Grok-tekoälyltä lisätietoja korostetusta asiasta. Melko kätevää…

Ja tältä kysely sitten näyttää Grok-pikkuikkunassa selaimella:

Pika-grokkailulla AI:n mielipide päivänpolttavista asioista…

Kaikilla tileillä tämä ei näytä vielä toimivan, eikä mobiililla, mutta kuitenkin erittäin mielenkiintoinen ominaisuus, joka näyttää suuntaa mihin ollaan menossa.

Ja kuin taikaiskusta, ennen kuin sain tämän tekstin valmiiksi, Grok 2.0 on julkaistu! Ja etenkin kuvien generoinnissa on otettu aimo harppauksia:

Grokin kuvaominaisuuksissa tekstin generointi sujuu jo mainiosti! Toisin kuin monesti OpenAI:n ja jopa Midjourneyn kanssa…

Pyysin Grok 2.0:aa tekemän kuvan itsestäni, ja loihti tällaisen:

Noh… sinne päin! 😄 

Sehän teki työtä käskettyä ja loihti saatavilla olevasta tiedosta päätellen tämän kuvan, joka ei ole kyllä likimaillakaan minä, mutta ehkä jotain yhtäläisyyttä löytyy. 😄 

Kilpajuoksu tehokkaimman AI:n tittelistä kiihtyy kiihtymistään koko loppuvuoden ajan…

Mikä tekoäly sitten on parhaissa asemissa voittajaksi? Ja onko AGI (Artificial Generalized Intelligence eli itsenäinen, itseoppiva tekoäly) se todellinen ja tärkein päämäärä? Monet sanovat niin, mutta saapa nähdä…

OpenAI

OpenAI:lla on toki hyvä etumatka ja tilaisuus ottaa isoja harppauksia. Mutta sen etumatka ei ole täysin taattua, tekijöitä on jo lähtenyt muihin projekteihin.

ChatGPT on monelle se ykkönen ja se on toki asemansa ansainnut. Monipuolisena AI-yleiskoneena se onkin tällä hetkellä vertaansa vailla.

Microsoft

Microsoftin Office-työkaluissa toimii CoPilot jo monilla taustalla, näkyvästi tai näkymättömästi. Ja jatkossa se tulee näkymään erityisesti suuryrityksissä entistä enemmän.

Apple

Syyskuussa julkaistavan iPhone16:n myötä mahdollistuu myös ns. Apple Intelligence eli Applen tapa upottaa tekoälyä puhelimen toimintaan.

Hieman yllättäen Apple ei tehnyt (ainakaan vielä) omaa tekoälyään vaan lisensoi OpenAI:n toiminnallisuutta.

Meta / Facebook

Metalla on oma varsin ketterä AI:nsa nimeltään Llama. Sitä tosin ei pääse vielä tällä hetkellä käyttämään Suomesta käsin, paitsi asentamalla sen omalle koneelle tai palvelimelle. Ehkä jotkut meistä jaksavat sitä säätöä… itse ehkä en. 😉 

Tilanne voi kuitenkin muuttua viimeistään 2025, sillä uusin Llama 3.1 on tehotesteissä osoittautunut aivan huippuluokan työkaluksi:

Amazon / Anthropic

Sitten on vielä se markkinoijan ja etenkin copywriterin suosikki eli Claude.

Clauden vahvuus on hieman erilaisessa lähestymistavassa, mitä noudattelee esimerkiksi uusimmat ominaisuudet kuten Claude Projects, jossa voit syöttää kontekstimateriaalia ja erityisohjeita kullekin projektillesi erikseen. Toimii loistavasti, olen käyttänyt!

Generatiivisen tekoälyn lähitulevaisuus: kuka voittaa, mitä käytämme 2025 puolella?

Tunnetusti tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta yritetään.

Joulukuun loppuun mennessä Musk lupaili saavansa päätökseen Grok AI:n massiivisen lisäkoulutuksen, ja hänen sanojensa mukaan se tulee olemaan siinä vaiheessa tehokkain AI-sovellus mitä maa päällään kantaa. ¯\_(ツ)_/¯

Ja tietysti kaikki muutkin väittävät samaa, joten mene tiedä.

Se on varmaa, että pelikenttä tulee elämään - pelkästään jo siksi, että AI:n kehittäminen on tolkuttoman kallista ja pian aletaan vaatia voitollista toimintaa.

Haluatko muutoksia kestävän perehdytyksen tekoälyn käyttöön markkinoijan työssä?

Oli miten oli, itse aion pysyä tämän todella kiinnostavan kehityksen aallonharjalla.

Ja tulen tuomaan kaikki käytännöllisimmät keinot niitä janoavien käsille.

Tällä hetkellä olen kerännyt kaikki kiinnostavimmat keinot verkkokurssiin:

Jos siis halusit ensimmäiselle AI-verkkokurssilleni Myyvän tekstin tekoälytekniikat, ensimmäiset kurssilaiset on otettu jo sisään mutta mukaan pääsee vielä tätä kautta!

-Juho Tunkelo

PS. Erityismaininta hyvin hyödylliseksi osoittautuneelle AI-lisäosalle Chrome-selaimeen: https://eightify.app/ tekee lennosta yhteenvetoja YouTube-videoista, ja se onkin ihan megaluokan ajansäästäjä. Toki voi pyytää Geminiä tekemään saman, mutta tämän on kätevyydessä ihan eri luokkaa. Kokeile!